Kom ook golfen, genieten en feesten op de meest gastvrije golfbaan van Amsterdam en omstreken!

Door het omringende polderlandschap met molens die als een scherp silhouet afsteken tegen de lucht, is het plaatje Hollandser dan Hollands. Eenmaal op de baan ervaar je dat de ligging uniek is omdat 5 van de 18 afslagplaatsen deel uitmaken van een oude dijk. Uitdagend. Net als de vele waterpartijen. Accuraat slaan is nodig om de waterhindernissen te ontwijken. Soms is de wind een extra factor om rekening mee te houden. De natuur van deze polderbaan en het uitzicht op de dijken, is ongerept. In het veld polderhazen, roofvogels en marterachtigen. Vogelspotters laten zich dan  ook regelmatig zien. Mooi toch, dichtbij Amsterdam en dan een oerhollands, bijna verstild landschap. Niet gek dat de ligging van de baan in de volksmond regelmatig het best bewaarde geheim van de Zaanstreek wordt genoemd.

Golf Club

In 2019 is de Zaanse Golf Club gestart met variabele lidmaatschappen. Een perfecte manier om streekgenoten van Assendelft tot Oostzaan en Purmerend kennis te laten maken met de golfsport. Regelmatig organiseert de Zaanse open golfdagen waar bezoekers gratis les krijgen.

Meer informatie

Clubhuis

Het Zaanse clubhuis met op het terras een sfeervolle luifel heeft buiten 120 zitplaatsen zonder in te boeten op het ruimtelijke gevoel. De zonsondergang is hier adembenemend mooi. Knijp je ogen iets dicht, en de ruimte is onmetelijk.

Optimaal genieten

Het allerbelangrijkste is dat golfers en gasten hier optimaal genieten. Van het altijd wisselende uitzicht, van een drankje met borrelplank, lunch of diner. Onze menukaart is basic maar er is veel mogelijk op verzoek. Bovendien breidt de Zaanse gestaag de kaart met drankjes en lekkere borrelhapjes uit. Gewoon, omdat genieten erbij hoort.

Meer weten over de mogelijkheden?

Neem contact op

Het streven is dat de komende jaren de golfbaan en alle faciliteiten transformeren in een typisch Zaanse omgeving. Waar jong en oud, lokalen en (inter)nationale gasten zich thuisvoelen.

Van de redactie

Historie

We leven in het nu. Natuurlijk. Maar dit neemt niet weg dat we soms even terugblikken in de tijd. De vraag die vrijwel iedereen stelt is, hoe komt er nou centraal op de golfbaan een meer? Simpel. Het is andersom. Het meer was er eerst. Ontstaan na een dijkdoorbraak in 1825. Zo ontstond een ‘wiel’ (= een plas) in de bodem waardoor schoon water het meer vulde. In 1956 werd de waterpartij officieel geopend als Natuurbad Wijdewormer.

Zwemmen voor 10 cent

Als je de foto bekijkt, tekent de sfeer zich vanzelf af in je hoofd. Voor een dubbeltje entree kon je met mooi weer zwemmen. Omkleden deed je achter de schotten van riet. Het natuurlijke karakter van het meer en de omgeving bleef behouden. Aan de zoom van de plas kon je zonnebaden achter het wuivende riet.

Er kwamen speeltoestellen, zelfs een consumptietent. Alles was eenvoudig en netjes. Op een oud bord stond deze waarschuwing: Wie wat vernielt of aan de bloemen plukt gaat de brug over en komt er niet meer in. Tot 1987 zwommen de Zaankanters hier. Toen sloot het bad door de teruglopende bezoekersaantallen en nam de Zaanse Golf Club het terrein over.

Pure nostalgie

Neemt niet weg dat veel Zaankanters het prachtig vinden dat het zwemmeer weer in oude luister hersteld wordt. Zwemmen is niet aan de orde, wel een terugblik naar toen. Menig golfer weet zich nog de momenten bovenop de duikplank te herinneren. Twijfelend om de sprong te maken in het donkere water.

Zaanstreek

Vraag een Zaankanter wat de Zaanstreek bijzonder maakt en je hoort termen als rust en ruimte, muisstille plekjes en oude koopmanshuizen die schilderachtig mooi zijn, houtbouw. De Zaanse Schans is inmiddels wereldberoemd. Wie raakt niet in vervoering van de Zaanse schoonheid? Al die fraaie huisjes met gevels die nog fier overeind staan. Zaanse huizen hadden oorspronkelijk maar een verdieping. De ‘rijkere’ panden vallen nog steeds op door gevels met gesneden ornamenten. Ongekend. Ga erop uit met kano, sloep, fluisterboot of ga suppend je weg. Op de fiets is ook een optie. Omhul jezelf met veel groen en ontdek het onontdekte.

In jouw reis door de Zaanstreek ontkom je niet aan de historie met fabrieken van onder andere Verkade, Honig en Duyvis. Plus het eigentijdse Hembrugterrein. Meer dan een bezoek waard. Proef de sfeer in Zaandijk, en sla vooral architectonische hoogstandjes niet over zoals het hotel in het centrum van Zaandam dat uit een opeenstapeling van Zaanse huisjes bestaat. Zaans groen als sterk staaltje stadspromotie; uiterst modern maar ook een knipoog naar het verleden. Trots op de historie. Is dat niet alles wat de Zaanstreek kenmerkt?

De Zaanse

De Zaanse Golf Club is sinds 1 april 2021 eigendom van Exploitatiemaatschappij Ironwoods. De eigenaren hebben grootse plannen die al voor een deel in werking zijn gezet. Zoals het opknappen, restaureren en verfraaien van de baan en het voormalige natuurbad. Ook uitbreiding van het terras en de horecafaciliteiten zijn punten die bovenaan op de agenda staan. Naast de Zaanse Golfbaan, maken ook Klimpark Twiske en de Watertoren in Assendelft deel uit van de portfolio. In de toekomst zijn er fietsroutes of routes te water tussen deze drie markante ijkpunten in de Zaanstreek. Alles met als gedachtengoed het DNA van de Zaanstreek te bewaren en historisch erfgoed samen te laten smelten met de tijd van nu.

Ook genieten van de Zaanse schoonheid? Kom langs op een van onze prachtige locaties

De Zaanse

Zaanse Golf Club
Zuiderweg 68A
1456 NH Wijdewormer
+31 299 438 199
Info@dezaanse.nl
www.zaansegolfclub.nl

Klimpark Twiske

De Zuiderlaaik 3
1511 BX Oostzaan
+31 6 21447333
info@klimparktwiske.nl
www.klimparktwiske.nl

De Watertoren

Communicatieweg Oost 12
1566 PK Assendelft
+31 6 52546041
info@dewatertorenassendelft.nl
www.dewatertorenassendelft.nl